10 april 2011

Skytteanska priset

År 2011 års Skytteanska pris går i år till Ronald Ingelehart (sociologi) och Pippa Norris (statsvetenskap). Priset brukar liknas vid statsvetenskapens motsvarighet till Nobelpriset. I Svenska Dagbladet har professorn i statsvetenskap Li Bennich-Björkman på ett utmärkt sätt presenterat de båda pristagarna och menar med utgångspunkt i forskningsresultat att "välfärdsstaten spelar en aktiv roll i att indirekt forma en mer framåtsyftande medborgarkultur". Framtiden förefaller med andra ord vara ganska ljus, men för att göra detta möjligt behöver vissa omständigheter och grundförutsättningar finnas i samhället:

"Existentiell trygghet, frånvaron av ständig och malande oro för den egna tillvaron när det gäller mat för dagen, sjukvård, skolgång för barnen, omsorg på ålderns höst, pension att leva på, är emellertid vad som på allvar öppnar för den ljusare och bättre värld som Inglehart och Norris, framför allt med det välmående Europas utveckling framför ögonen, ser som möjlig. Sådan existentiell trygghet är given för dem med stora individuella resurser." (Ur Li Bennich-Björkmans SvD-artikel ”Medborgarnas engagemang ger ljus framtid”)

Ett samhälle utan denna så kallade existensiella trygghet riskerar emellertid att göra något annat med medborgarna än att skapa en gemensam medborgarkultur. Staten behöver således sördja för vissa grundförutsättningar i samhället om en framåtsyftande medborgarkultur ska vara möjlig. Välfärdsystemet behöver finnas och skapa en grundtrygghet för och tilltro i samhället. Om inte går kanske denna framtidsinriktade medborgarkultur en helt annan framtid till mötes.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar