9 januari 2011

KG Nilson på Ljungbergmuseet

Konstnärsparet KG Nilson (Karl Gustaf Nilson) och Ann Makander ställer ut målningar och grafik på Ljungbergmuseet i Ljungby. Utställningen pågår till och med den 16 januari år 2011. Så det gäller att skynda sig dit!

KG Nilson har under lång tid intresserat sig för färgens betydelse och funktion i förhållandet till ljuset inom framför allt det konstnärliga området. Det är något som också är väldigt tydligt i många av de utställda målningarna och grafisk bladen.

För den som är särskild intresserad av färg är KG Nilsons utmärkta och pedagogiska bok Färglära en bra introduktion. Den innehåller en bred genomgång av färgbegreppets olika dimensioner och flera praktiska övningar. "Kunskap om färg framstår som alltmer nödvändig för den som uttrycker sig i bild, gestaltar miljöer eller arbetar med visuell kommunikation.  Det finns ett allmänt behov av information om vad färg är och vad som händer i spelet mellan ljus och färg och mellan färgerna när de blandas eller ställs samman." (Ur KG Nilsons bok Färglära, utgiven 1982)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar