22 januari 2011

Svenskarna och Internet

Rapporten Svenskarna och Internet av Olle Findahl undersöker utbredningen av informationsteknologin och Internetvanor i Sverige. Det är intressant läsning på många sätt. I ett internationellt perspektiv är internetanvändningen i topp i Sverige, liksom i många andra välutvecklade länder. 

Även om Sverige ligger väldigt bra till internationellt sett, kvarstår det faktum att många inte känner att de är delaktiga i det informationssamhälle som alltmer omsluter oss. ”Samtidigt som allt fler utnyttjar de möjligheter som Internet erbjuder får vi inte glömma att, fortfarande femton år efter det att Internet introducerades, är det ungefär hälften av befolkningen som inte känner sig delaktiga” (Ur rapporten Svenskarna och Internet ).

Den egna upplevelsen hos många att inte vara delaktiga beror inte bara på och är inte enbart en fråga om att tillägna sig ny teknik och lägga sig till med nya vanor. Icke-deltagandet leder också till och utgör svårigheter för demokratin som sådan. Delaktighet och demokrati går liksom hand i hand. 
Allt mer i samhället är digitalt och redan utflyttat på Internet. Och utvecklingen går bara i en riktning. Befinner sig många människor utanför informationssamhället blir följaktligen även demokratin lidande. 

I ett längre tidsperspektiv är förstås 15 år med Internet en väldigt kort tid.
Samtidigt har utvecklingen gått rasande snabbt och nya tekniska tjänster introduceras och förfinas hela tiden. Men likväl är klyftan mellan deltagarna i informationssamhället och icke-deltagarna, de som står utanför, en reell verklighet. Framväxten av de sociala nätverken, t ex. Facebook visar på ett påfallande tydligt sätt hur snabbt utvecklingen egentligen går. Enligt Facebook har de 3,9 miljoner användare av Sveriges totala befolkning på 9 340 682 invånare. Men återigen, mer är halva den svenska befolkningen befinner sig utanför.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar