14 april 2011

En vårbudget

Vårbudgeten har presenterats. Det låter onekligen trevligt. Mer i plånboken till alla med jobb sammanfattar Sveriges Radio/Ekot. Men för de 7,9 procent arbetslösa i Sverige var finansministerns vårbudget inte mycket att glädjas åt. Tuffa tider för många i samhället trots starka finanser. 

"Sveriges återhämtning från den ekonomiska och finansiella krisen är stark och snabb. Förutsättningarna för Sverige att gradvis minska arbetslösheten och nå full sysselsättning är därmed goda."  (Ur Regeringens proposition 2010/11:100)

I vårpropositionen förefaller inriktningen mest att handla om Sveriges starka ekonomi och egentligen inte så särskilt mycket om politik. Givetvis har alltid politik och ekonomi vandrat hand i hand. Det ena är så klart en förutsättning för det andra. Med en riktigt stark ekonomi i ryggen och med ett ansvarstagande har finansministern likväl möjligheten att genomföra politiska reformer. Sveriges finanser är både starka och i grunden sunda.

Hur ser Allianspartiernas reformer inför framtiden ut? Mycket uppmärksamhet handlar om ytterligare ett jobbskatteavdrag. Det är alltid trevligt att få mer i plånboken men det finns nog också ett "men". Leder egentligen reformen till ett minskat utanförskap för de arbetslösa? Det kanske inte blev så mycket till politik i vårbudgeten ändå. Men jag kan förstås ha fel. 

2 kommentarer:

  1. Instämmer till fullo! Vårbudgeten säger mer till de som redan har, noll de som inget har!

    SvaraRadera
  2. Möjligen kunde ju finansministern vågat lite mer…

    SvaraRadera