1 maj 2011

Därför vann dom: Berättelsen om ett ödesval

Nu sitter vi alla med facit i hand. Vi vet hur valet år 2010 gick. Sverige fick en ny regering bestående av fyra allianspartier. Det är knappast någon nyhet. Dock är regeringen en minoritetsregering den här gången, vilket alltid gör skillnad. Och en konsekvens av valsystemet.

Framstå som klok i efterhand är alltid lätt. Det är samtidigt en ganska svår process, men inte för nyhetsmagasinet Fokus. Under fyra år har det publicerats många fortfarande läsvärda artiklar om valrörelsen som numera är utgivna i boken Därför vann dom: Berättelsen om ett ödesval. Det är ett djärvt grepp.

Blott tre av artiklarna i boken är publicerade efter valet. Man vet så klart hur valet gick men läsningen ger ändå ett brett och djuplodande perspektiv på valrörelsen med början år 2006 fram till valnatten år 2010. Enligt baksidestexten har vi inte bara upplevt en valrörelse vilken som helst utan "den längsta valrörelsen  i svensk modern historia". Aktualitetsjournalistik om politik tenderar snabbt att mista sin aktualitet. Det säger sig självt. Nästan allt är skrivet med en förståelig ovisshet om valutgången, vilket därmed gör boken till ett intressant samtidsdokument.

Tillfället att ge ut boken träffar nog ganska så exakt rätt i tiden. Innehållet är fortfarande hyfsat aktuellt. Om inte annat utgör boken en samling läsvärda artiklar med klartänkta skildringar av valrörelsens riktning och rörelse mot det alltmer stundande valet, och som det visat sig ibland, mindre träffsäkra analyser. Inte konstigt alls egentligen. Det är först nu vet vi hur valet gick, det visste vi inte då när Fokus först lät publicera artiklarna, och blir ändå engagerade av läsningen. Och nu är det ju är bara att se fram emot nästa val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar