20 maj 2011

Miljöpartiets nya språkrör – en öppen kamp

Två kvinnor och en man står i centrum för Miljöpartiets kongress den 20-22 maj i Karlstad. Uppdraget för delegaterna omfattar så klart beslut om sakpolitiken och riktningen mot framtiden. I typiskt blockpolitiska termer kan sägas att Miljöpartiet är rörligt. Ofta i opposition, men långtifrån alltid. Miljöpartiets politiska agenda, i den situation de befinner sig i nu, är givetvis tydligt resultatinriktiad. Allt annat vore ju ytterst märkligt. För tillfället handlar å andra sidan också mycket kring partiet om valet av två nya språkrör som ersätter Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

Idén med språkrör är sympatisk. Till skillnad från Socialdemokraternas rigorösa hemlighetsmakeri, nu senast inför valet av Håkan Juholt till partiledare, har kampen om språkrören i Miljöpartiet varit något som pågått inför öppen ridå. Flera kandidater har öppet intresserat sig för uppdraget och andra har helt enkelt blivit nominerade. Riksdagsledamöterna Åsa Romson och Gustav Fridolin är, till skillnad från de villiga, båda två nominerade av valberedningen.

Utgången är ganska självklar, i alla fall för Gustav Fridolin – men kanske finns här även något moment av överraskning. En rookie, men med en lite ny betydelse än vad vi vanligen förknippar begreppet med, ställer också upp. Språkrörsvalet är långtifrån avgjort för alla de inblandade presumtiva språkrören. Och det är inte heller första gången i partiets historia det förhåller sig så.

Utmanaren att väljas till kvinnligt språkrör är framför andra Mikaela Valterson. En politiker som har lång politisk erfarenhet och gedigen bakgrund i Miljöpartiet. Det behöver nödvändigtvis inte vara så att lång politisk erfarenhet i Miljöpartiet utgör en merit för den delen, snarare kan det visa sig vara precis tvärtom. "I vilket parti som helst hade det varit en styrka. Men det kan mycket väl bli det som fäller Valtersson". Gräsrotstraditionen i Miljöpartiet är är stark, och snarare regel än undantag. Så det är måhända så att den egentliga rookien Åsa Romson (DN), i det här fallet, har fått se sig utmanad av den politiskt mer erfarna kandidaten Mikaela Valterson. Ofta brukar det ju vara precis tvärtom, att rookien utmanar den etablerade kandidaten. Men inte i Miljöpartiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar