29 september 2010

Var är politiken?

I valrörelsen hade de politiska partierna mängder med genomtänkt PR och marknadsföring. Allt verkade så genomtänkt och smart. Men inte så mycket till politik alla gånger. Politiken reducerades i mångt och mycket till en trovärdighetsfråga: Fredrik eller Mona. Vem skulle få väljarnas förtroende att regera Sverige? 

"Var är folkstyret?" undrar Göran Greider i en eftervalsanalys i nyhetsmagasinet Fokus häromdagen. En personkult, menar han, har helt enkelt fått ersätta innehållet. Analysen förefaller fullt rimlig. Personligheten har blivit större än både ideologi och politiskt idéinnehåll. Det är egentligen bara att kapitulera inför Greiders verklighetsbeskrivning.

Demokrati är dessvärre inte längre något som folket bygger gemensamt underifrån och upp. Tvärtom. Folkrörelserna är sedan länge förpassade till historiaböckerna, något man kan läsa om, knappt ens uppleva längre. PR förefaller i många avseenden vara viktigare för politikern än idéinnehållet. En lite märklig utveckling. Det blir inte mycket till politik kvar, ingen vidare ideologi heller för den delen. Och alla partier bara tränger ihop sig i mitten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar